خانمها به اين منظور به هر وسيلهاي از قبيل ليفتينگ، تزريق مواد مختلف از جمله هيالورونيك اسيد، بوتاكس، كلاژن و. متوسل ميشوند تا جواني خود را حفظ كنند يا طراوت و شادابي را به خود بازگردانند. ولي كمتر كسي به اين فكر ميكند كه بدون صرف هزينههاي بالا و دردسر تزريقهاي مكرر، بهطور طبيعي و سالم، پيري و فرسودگي را به تعويق اندازد و در درازمدت، جسم و روان سالم و جواني داشته باشد. براي حفظ جواني و شادابي و تعويق انداختن پيري لازم است اين 4 نکته را بدانيد:
1. شناخت و مصرف موادمغذي كه در استحكام و سلامت پوست و عضلات تاثير دارند.
2. پاكسازي بدن از مواد سمي و مضر (تقويت سيستم سمزدايي بدن)
3. تقويت قدرت ايمني و حفظ مقاومت در برابر بيماريها
4. تقويت سيستم عصبي
تقويت ايمني و پيشگيري از بيماريها
يكي از عوامل مهمي كه در به هم خوردن تعادل بدن و ناتواني در مقابله با ميكروبها و عفونتها نقش دارد و درنتيجه باعث بروز اختلال و امراض مختلف در انسان ميشود، ضعف سيستم ايمني بدن است. با افزايش سن و رسيدن به دوران كهولت، معمولا قدرت سيستم ايمني بدن كاهش مييابد و شخص در معرض عوارض و بيماريهاي گوناگون قرار ميگيرد. در واقع يكي از پديدههاي بارز پيري، ناتواني قدرت ايمني در مقابله با بيماريهاست اما ترفندهايي وجود دارد كه ميتوان با بهره گرفتن از آنها خود را در برابر اختلالهاي مختلف ايمن نگه داشت و بهوسيله آنها با پيري به مقابله برخاست. موادمغذياي كه در تقويت قدرت ايمني و مقاومت در برابر بيماريها نقش مهمي دارند عبارتند از: پروتئين، ويتامينهاي A، C، E و املاحي مانند روي و آهن. پروتئين به علت اينكه از مواد اصلي سازنده گلبولهاي سفيد، آنتيبادي و فاكتورهايي است كه وظيفه دفاع از بدن را برعهده دارند، براي حفظ مقاومت در برابر بيماريها عاملي بسيار موثر است. كاروتنوييدها و ويتامينهاي C و E، آنتياكسيدانهايي قوي هستند كه با انواع عوامل مخرب كه بر سيستم ايمني تاثير منفي دارند، مبارزه ميكنند. مثلا ويتامين E در تبديل راديكالهاي آزاد (كه عامل موثر در بروز بسياري از بيماريهاست) به مواد بيخطر موثر است. ويتامين C نيز در تحريك فعاليت ايمني گلبولهاي سفيد، توليد اينترفرون (ماده مهم دفاعي بدن) و حفظ غشاي سلولهاي مخاطي تاثير مهمي دارد. روي نيز در عملكرد سيستم ايمني موثر است و باعث حفظ قدرت مقاومت آن در برابر بيماريها ميشود. آهن از املاحي است كه در تنفس سلولي دخالت دارد و همراه برخي آنزيمها در واكنشهاي بيولوژيكي داخلي بدن وظايف مهمي برعهده دارد بنابراين كمبود اين ماده معدني به علت اختلالهايي كه در تنفس سلولي و عملكرد واكنشهاي حياتي ايجاد ميكند، در سيستم ايمني موثر است.
تقويت سيستم سمزدايي بدن
عوامل سمي و تركيبهاي مضري كه داخل بدن توليد يا از محيط خارج وارد بدن انسان ميشوند، در بروز بيماريها، رنجورتر و ناتوان كردن انسان و فرسودگي و كوتاه شدن عمر شخص نقش مهمي دارند. پيري چيزي نيست جز فرسوده شدن ارگانها و ناتواني دستگاهها و سلولهاي بدن در انجام وظايف و واكنشهاي طبيعي خود. در بدن هر فردي دو مسير مهم براي پاكسازي بدن از سموم وجود دارد؛ بافت ايمني روده و سيستم آنزيمهاي سمزدا در كبد. وضعيت تغذيه شخص تاثير مهمي بر اين دو دستگاه سمزدا دارد. موادغذايياي كه ميتوانند باعث تقويت سيستم سمزدايي بدن و درنتيجه حفظ سلامت، جواني و شادابي شوند، عبارتند از: سبزيهايي از قبيل انواع كلم، گلكلم، سير، پياز، ترهفرنگي و پيازچه. اين موادغذايي در دفع سموم از بدن و كمك به عملكرد طبيعي دستگاهها و
تقويت قدرت ايمني تاثير مهمي دارند.
تقويت سيستم عصبي
در دوران كهولت معمولا، شرايط نامساعد زندگي از قبيل بيماري، تنهايي، كنار ماندن از فعاليتهاي اجتماعي و. باعث بروز احساسات و افكار ناخوشايند در افراد سالمند ميشود. به اين دليل لازم است با تغذيه صحيح، كافي و متنوع، سيستم ايمني را تقويت و به كاهش استرس و احساسات ناخوشايند كمك كرد.
موادمغذي و فاكتورهاي غذايي كه در سلامت و عملكرد سيستم عصبي موثرند عبارتند از: پروتئين، ويتامينهاي گروه B، ويتامين C، يد. مكانيسمهاي عمل ويتامينهاي گروه B در عملكرد سيستم عصبي به اين ترتيب است كه برخي از انواع اين گروه ويتامين، در تكامل غشاي ميلين (از فاكتورهاي اساسي موجود در سلولهاي عصبي) نقش دارند. گروهي ديگر از اين ويتامينها نيز در توليد انتقالدهندههاي عصبي كه باعث انتقال پيامهاي عصبي از يك سلول به سلول عصبي ديگر ميشوند، دخالت دارند. كمبود اين گروه ويتامين باعث اختلالهاي عصبي از قبيل بيخوابي، افسردگي، خستگي و ساير عوارض عصبي ميشود.
ويتامين C نيز در توليد انتقالدهندههاي عصبي از قبيل سروتونين، اپينفرين و نوراپينفرين دخالت دارد. پروتئين نقش ساختماني مهمي در سلولها، هورمونها و ترشحات داخلي دارد و مصرف مقدار مناسب آن به سلامت سيستم عصبي كمك ميكند. يد از املاحي است كه در تكامل سيستم عصبي در دوران جنيني و نيز در عملكرد اين سيستم نقشي مهم دارد.
مواد مغذي پوست و عضلات
يكي از تظاهرات مهم پيري، شل شدن و افتادگي پوست و عضلات بهخصوص در صورت است. چروك شدن پوست هم از نشانههاي ديگر پيري است. از بين مواد مغذي، پروتئين، پيشسازهاي ويتامين A، ويتامينهاي گروه B، ويتامين C، ويتامين E و روي، در استحكام و طراوت و شادابي پوست موثرند.
• پروتئين: ماده اصلي سلولها را تشكيل ميدهد. مصرف ناكافي پروتئين باعث آسيب ساختمان سلولها و بافتها از جمله پوست و عضلات ميشود و اين امر منجر به شل شدن پوست و عضلات خواهد شد. رژيمهاي لاغري غلط هم يكي از عوامل بسيار مهم پيري زودرس است زيرا به علت ناكافي بودن كالري دريافتي در آنها، پروتئين براي تامين انرژي متابوليزه ميشود و نميتواند به مصارف اصلي خود از جمله حفظ استحكام و سلامت پوست برسد.
• ويتامين A: از ويتامينهاي موثر در فعاليت و سلامت سلولهاي پوستي و مخاطي است و كمبود آن، سلامت پوست را دچار اختلال ميكند.
• ويتامين C: به علت اينكه در ساختن كلاژن كه يكي از پروتئينهاي مهم عضلات و پوست است نقش اساسي دارد، در استحكام و سلامت پوست بسيار موثر است. درضمن اين ويتامين در متابوليسم سلولي از جمله سلولهاي پوست و عضلات نقش دارد و از اين طريق به حفظ طراوت و شادابي پوست كمك ميكند.
• ويتامينهاي گروه B: اين گروه ويتامينها، در واكنشهاي مربوط به متابوليسم پروتئينها دخالت دارند. همچنين باعث ساخته شدن برخي اسيدهاي آمينه ميشوند. به اين ترتيب وظيفه استحكام و سلامت پوست را برعهده دارند و كمبود آنها باعث از بين رفتن شادابي پوست ميشود.
• ويتامين E: از ويتامينهاي بسيار موثر در استحكام و سلامت غشاهاي سلولي است و مانع تخريب اين غشاها ميشود بنابراين نقش مهمي در پيشگيري از شل شدن و افتادگي پوست و عضلات دارد.
• روي: اين ماده معدني در استحكام ساختمان پروتئين موثر است، درساخته شدن كلاژن نقش دارد و به اين ترتيب در استحكام و جوان ماندن پوست و عضلات تاثيرگذار است.
درباره این سایت